Metos levert al bijna 100 jaar Finse professionele keukens. Wij zijn marktleider in de Scandinavische landen, de Baltische landen en de Benelux-landen en behoren tot de ALI-groep. Metos heeft ongeveer 750 mensen in dienst in tien verschillende landen.

De geschiedenis van Metos in een notendop

Jaren 1920

Aare Leikola, Metoksen perustaja

Aare Leikola, Oprichter van Metos

 

 • In 1922 werd Oy Metalliteos opgericht door Aare Leikola en zijn partners met als doel massaproductie van metalen producten. Het eerste in massa geproduceerde product waren leeuwenknopen voor het Finse leger.
 • Het bedrijf beheerste een nieuw materiaal: roestvrij staal.
 • Roestvrijstalen tafelbladen waren de eerste Metos-producten die hun weg vonden naar professionele keukens.
 • Aan het einde van het decennium verhuisde het bedrijf van een gehuurd pand op Fleminginkatu naar Elimäenkatu.

 

Metalliteos laajentaa toimitilojaan Elimäenkadun ja Kuortaneenkadun kulmatontilla 1930-luvun loppupuolella.

Metalliteos breidt zijn pand eind jaren dertig uit op het hoekperceel van Elimäenkatu en Kuortaneenkatu. Het houten gebouw kreeg van de arbeiders de bijnaam Siberia. Er werd niet veel gesproken over ventilatieproblemen in de benedenverdieping, aangezien het gebouw een echte vuilvloer had.

Metoksen toimitilat Elimäenkadulla

Houten Siberië.

Jaren 1930

 • In 1931 produceerde Metos zijn eerste commerciële kookpot, die werd geleverd aan het Paimio Sanatorium.
 • In 1938 produceerde het bedrijf ’s werelds eerste in de fabriek gemaakte elektrische saunakachel.
 • In 1935-1938 investeerde Metos in fabrieksuitbreiding. Aan het einde van het decennium werd een deel van de fabriek verwoest door een verwoestende brand.
 • Het eerste project met alle keukenapparatuur werd geleverd aan de keuken van Alko Salmisaari, net voor het uitbreken van de Winteroorlog in 1939.
Maailman ensimmäinen sähkökiuas Metokselta

Metos vervaardigde ’s werelds eerste geprefabriceerde elektrische kachel in 1938. De kachel werd geleverd aan het kantoor van SOK in Vaasa en de testoefeningen werden gedaan in een strandsauna in Tuusula op Rusutjärvi. Metos stopte in 1983 met de productie van kachels.

 

Tulipalo 1938

De brand van 1938 verwoestte een aanzienlijk deel van de productiefaciliteiten van Metos. De afbeelding toont de lopende afsluitingswerkzaamheden.

Jaren 1940

Metos vanha logo

 • Het Metos-handelsmerk werd op grotere schaal gebruikt. Het werd pas in 1960 officieel geregistreerd.
 • In 1940 maakte Metos apparatuur voor de Olympische Zomerspelen in Helsinki. De wedstrijden werden afgelast vanwege oorlog, maar de apparatuur werd toch goed gebruikt. Zo dienden de potten meer dan 40 jaar het plaatselijke voedselvoorzieningscentrum.
 • Tijdens de oorlog voorzag Metos de krijgsmacht van bijvoorbeeld skibindingen en tentkachels.
 • Naast skibindingen vervaardigde Metos ook andere consumentenproducten zoals stalen spaarpotten.
Metos Olympiapata

In 1940 leverde Metos potten voor de Olympische Spelen van Helsinki. De Spelen werden niet gehouden vanwege de oorlog, maar de potten dienden meer dan 40 jaar in het Helsinki Food Centre. Deze persoon op de foto bereikte, na feitelijk stroomverbruik, nog steeds het Metos Museum in volledig gebruik.


Metos säästölipas

Metos heeft ook enkele consumentenproducten vervaardigd. Een van de bekendste is een metalen spaarpot uit de jaren 40 en 50 met in ieder geval ovale, rechthoekige en vierkante bodemplaten. De onderkant van de doos is gestempeld met O / Y Metalliteos en een nummer dat de bank aangeeft. Op rommelmarkten en online veilingen varieert de prijs van tickets tussen de 20 en 65 euro, afhankelijk van de staat.


Metos Uutiset no 5 - 1950

Metos News, opgericht in 1950, is een van de meest gelezen klantenmagazines in de branche.


Yrjönkadun näyttely 1956

Voordat hij naar Kerava verhuisde, was de verkoopbeurs van Metos in de loop der jaren op verschillende adressen in Helsinki gevestigd, waaronder Mannerheimintie, Fennia House, Arabia, Elimäenkatu en Yrjönkatu. De foto is van de Yrjönkatu-tentoonstelling, die in 1956 haar deuren opende, tegenover Hotel Torni.

 

Jaren 1950

 • Het eerste Metos Uutiset (Metos News) klantenmagazine verscheen in 1950. Het verschijnt nog steeds onder dezelfde naam.
 • Metos lanceerde klantentrainingen in verschillende delen van Finland.
 • In 1952 ontving het een grote order voor uitrusting voor de Olympische Zomerspelen in Helsinki.
 • De export begon halverwege het decennium.
 • In Finland vormde de opening van een apparatuurbeurs aan de Yrjönkatu-straat een belangrijke mijlpaal in 1956.
 • Aan het einde van het decennium kreeg Metos een nieuwe eigenaar. In 1959 werd het meerderheidsbelang gekocht door Instrumentarium en werd Metos onderdeel van een beursgenoteerd bedrijf.
Kurssi-ilmoitus 1957

Onderwijs maakt sinds de jaren vijftig deel uit van de activiteiten van Metos. Hostessdagen die door het hele land werden gehouden, waren destijds zo populair dat niet iedereen die maar wilde erbij kon horen. De aankondiging dateert uit 1957.


Metos-huoltoauto kleinbus

Naarmate het aantal keukenapparatuur groeide, werd onderhoud een steeds belangrijker onderdeel van het servicepakket. Het jaar van oprichting van Metos Service kan officieel worden beschouwd als 1962, toen het werd gevormd tot een eigen business unit. De foto toont een serviceauto die is gefotografeerd voor een servicepunt in Turku op Ampumakentäntie toen de kentekenplaten van de voertuigen nog op zwart waren gebaseerd.


Suomen ensimmäinen mikroaaltouuni Metos Micronic

Metos Micronic, die in 1965 het levenslicht zag, was de eerste magnetronoven die in Finland werd gemaakt. De oven heeft hetzelfde vermogen als de huidige kleine huishoudelijke magnetrons. Het stroomtekort wordt gecompenseerd door stijlvolle details zoals vloeistofkoeling en teakhouten lijstwerk.

 

Jaren 1960

 • In de jaren zestig kende Finland een periode van substantiële groei. Metos Service werd opgericht in 1962 en rond dezelfde tijd werd een regionaal verkoopnetwerk gelanceerd.
 • In 1962 werd de Merivaara-fabriek, onderdeel van de Instrumentarium Group, gebouwd in Kerava. Het concentreerde zich eerst op het vervaardigen van ziekenhuismeubilair en later huisvestte het een aantal van Metos ‘activiteiten.
 • In 1965 werd geschiedenis geschreven toen Metos Micronic, de eerste microgolfoven die in Finland werd gebouwd, werd gelanceerd.
 • In 1967 stopte Metos met de productie van ziekenhuisapparatuur en concentreerde zich op professionele keukenapparatuur en saunakachels.
Metos Keravan tehdas

Het bedrijfspand van Kerava werd in 1963-2002 in verschillende fasen gebouwd. Zo zag de site eruit in 1964, toen de eerste fase van de fabriek werd voltooid. Het perceel ligt gedeeltelijk op de voormalige landbouwgronden van president Juho Kusti Paasikivi.


Metos keittiösuunnittelua vuodelta 1979.

Metos voegde al in de jaren vijftig keukenontwerp toe aan zijn dienstenaanbod. In die tijd was de investering baanbrekend, aangezien de professionele keukenindustrie, net als veel andere industrieën, zeer productiegericht was. De foto hierboven is gemaakt in 1979, toen het computergebaseerde AutoCAD-systeem nog niet in gebruik was.


Metos Master 015 -astianpesukone 60-70-luvulta.

Bij Metos worden sinds de jaren 40 wasmachines gemaakt. De Novos Metos 015, verkocht aan het begin van de jaren 60 en 70, had een nieuwe koepellift onder waterdruk, waarvan de kleppen aan de rechterkant van de machine te zien zijn.


Metos Uutiset 4 - 1971

Metos News van 1971 de restaurantkant van de speciale uitgave, die de onlangs voltooide Tampere Näsinneula Metos-keuken introduceerde. Het artikel, dat trends introduceerde, beweerde dat “pizza komt”.

 

Jaren 1970

 • In 1972 werd de productie van Metos verplaatst naar Kerava, Finland.
 • In 1972 breidde Metos zich uit naar Zweden door de oprichting van zijn eerste buitenlandse dochteronderneming (Metos Storkök Ab) en de aankoop van de eerste buitenlandse productie-eenheid, Accord AC Ab, die koelapparatuur produceerde.
 • In 1976 werden de administratie, marketing en verkoop van Metos overgebracht van Helsinki naar Kerava.
 • Er werd een aparte afdeling Marine opgericht.

 

Loistoristeilijä M/S Skandinaviassa Metos-keittiö.

M / S Scandinavia kreeg, net als veel andere luxe cruiseschepen, in de jaren 80 een Metos-keuken. De maagdelijke reis begon in New York aan de voet van de torens van het World Trade Center. Het schip vaart nog steeds in het Caribisch gebied, maar de in 1972 op de foto voltooide twin towers bestaan niet meer.


Veijo Vanamo luennoi Metoksen koulutustilaisuudessa 1985.

Trainingsevenementen georganiseerd door Metos zijn altijd populair geweest. Op een foto gemaakt in 1985, geeft Veijo Vanamo lezingen in een volle zaal in de trainingsklas die verbonden is met de apparatuurbeurs.

 

Jaren 1980

 • In de jaren 80 bouwde Metos goede handelsbetrekkingen op met de Sovjet-Unie. In 1980 verwierf het bedrijf een substantiële order voor de Olympische Zomerspelen in Moskou.
 • In 1982 overtrof de export voor het eerst de binnenlandse verkoop.
 • In 1983 stopte Metos met het maken van saunakachels en concentreerde zich uitsluitend op professionele keukenapparatuur en aanverwante diensten.
 • In de jaren 80 breidde Metos zijn activiteiten uit naar keukens van cruiseschepen en leverde het grote cruiserprojecten op. Ook de Noorse verkoopeenheid werd gelanceerd in de jaren 80.

 

Culino-pata ja Culimix-sekoitin

Het topproduct van de jaren 90 was een Culino-pot en een Culimix-mixer. In 1997 won Culino de prestigieuze Apria-prijs op de vakbeurs Equip’hôtel in Frankrijk.

 

Jaren 1990

 • De recessie van begin jaren negentig woog ook zwaar op Metos. Tegelijkertijd stortten de markten in Finland en de belangrijkste exportlanden in en het bedrijf had geen andere keus dan te verkleinen.
 • Metos, eigendom van Instrumentarium, en de institutionele keukenunit van Hackman werden in 1994 samengevoegd en markeerde de geboorte van Hackman Metos Oy Ab. Hackman werd de meerderheidsaandeelhouder en verwierf in 1998 het volledige aandelenkapitaal.
 • Aan het einde van het decennium ging Metos een periode van substantiële groei en internationalisering in. Alleen al in 1998 deed het 8 overnames en lanceerde het eigen verkoopbedrijven in de Baltische landen en Rusland.
 • In de jaren negentig bouwde Metos zijn huidige servicenetwerk in Finland en werd het het enige bedrijf in de branche dat de ondersteuning van zijn eigen servicenetwerk door het hele land kan bieden.
Metos huoltoauto 1999

Metos ‘eigen servicenetwerk breidde zich in de jaren negentig uit tot heel Finland. De systematische registratie van de geïnstalleerde apparatuur en de daarop uitgevoerde onderhoudsmaatregelen in de databases, die op dat moment begonnen, verhoogde de snelheid van de service naar een heel nieuw niveau.


Metos Center Keravalla

Metos Center werd in 2002 in Kerava voltooid.

Jaren 2000

 • In 2002 breidde Metos zijn activiteiten in Italië uit door verschillende productie-eenheden te kopen.
 • In 2002-2003 breidde Metos zijn activiteiten in België en Nederland uit over acquisitiebedrijven gericht op productie en projectleveringen.
 • In 2002 werd het Metos Centre, Europa’s grootste professionele tentoonstelling en trainingscentrum voor keukenapparatuur, geopend in Kerava, Finland.
 • In 2004 vond Metos een nieuwe eigenaar, toen de Italiaanse Ali Group de aandelen van Hackman Oyj overnam.